Суши
Сушито е една от най – любимите храни в света! За първи път го правя и се получи повече от добре. Опитайте и вие!
Съставки:
ориз за суши
оризов оцет
захар,сол
листа нори
панко
сьомга
авокадо
краставица
филаделфия
(Количеството зависи от това колко рула искате да направите).
Оризът за суши се измива под течаща вода около 2 минути, докато водата се избистри. Една чаша ориз е достатъчна за 3 рула суши. След измиването оризът се поставя в тенджера и се залива с вода. Водата трябва да покрива ориза съвсем леко. При поставяне на повече вода вместо ориз за суши може да се получи тестена каша. Първоначално оризът се приготвя на висока температура няколко минути, като се разбърква на всяка минута или две, докато изври водата. След това температурата се намаля до минимум и оризът се захлупва. Оставя се така около 6-8 минути, след което се проверява нивото на водата. Ако при проверката няма вода, а само хубави, големи зърна ориз за суши – значи вече е готов. Изваждаме готовия ориз с дървена лъжица в дървена или пластмасова купа.
Овкусяваме ориза с оцет, захар и сол. Съотношението е: на всеки 3 чаши неприготвен ориз се поставя половин чаша от оцета за ориза за суши, 2 супени лъжици захар и също толкова сол.
Съставките се смесват в малка купа, докато се получи еднородна смес, след което сместа се добавя и обърква с ориза. Сместа се охлажда за няколко минути до достигане на стайна температура.
След като оризът е готов преминаваме към навиването на рулата.
Върху бамбукова рогозка поставяме стреч фолио и тук има 2 варианта:
1. Разстиламе ориза, след това слагаме листа нори и съставките-авокадо,филаделфия,сьомга
2. Разстиламе листата нори и върху тях разпределяме ориза, след това поставяме останалите съставки.
С помощта на рогозката навиваме на стегнато руло. Готовите рула нарязваме с остър нож.
Първият вид суши съм поръсила с панко, което съм запекла на сух тиган.
Коментари
Публикуване на коментар