Мерджемек (турска чорба от червена леща)
Съставки:
2 моркова
2 картофа
1 слава лук
сол и пипер на вкус
1 с. л. червен пипер
1 с. л. сушен джоджен
олио
100 гр. краве масло
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
1 лимон
Начин на приготвяне:
Измиваме лещата и оставяме да се отцеди. Лука обелваме и нарязваме на лентички. Морковите обелваме и нарязвам на едри кубчета. Картофите също обелваме и нарязваме на едри кубчета. В тенджера сипваме малко олио, добавяме зеленчуците и на средна мощност на котлона, задушаваме за около 5 минути. Добавяме лещата. Заливаме с такова количество гореща вода, че да бъдат покрити зеленчуците и оставяме за около 20 - 25 минути на слаб котлон да къкри супата. (Докато се свари картофа.) В друга тенджерка разтопяваме 50 гр. масло. Добавяме доматеното пюре и разбъркваме. Дърпаме от котлона и добавяме червен пипер, джоджен, сол и черен пипер на вкус. Получава се гъста паста, която отделяме на страна. Добре сварената супа пасираме с помощта на пасатор. Към пюрираната смес добавяме доматената паста и много добре разбиваме, докато се смесят.
В тенджерката от доматената паста наливаме вряла вода, която по малко добавяме към пасираната супа. Количеството вода определяте Вие сами, колкото да получите подходяща на гъстота крем супа.
Пробваме супата на вкус и, ако е нужно, овкусяваме със сол и черен пипер.
Точно преди сервирането на супата в малко тиганче разтопяваме 50 гр. краве масло и добавяме червен пипер и едро смлян лют червен пипер.
Сервираме супата декорирана с парче лимон и червеното масло.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар