Миди по бургаски
Докато обикалях пазара в полезрението ми попаднаха миди и веднага ме осени идеята за "Миди по бургаски".
За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/
Мидите са храна на крайностите. У едни хора те предизвикват силна любов, а у други – истинска омраза. За някои те са деликатес и един от най-великите дарове на морето и природата.Ако сте в категорията на хората, които усещат наслада от консумирането на миди и други видове морски дарове, то вие ще се радвате да разберете, че те могат да бъдат здравословна и питателна храна.
Мидите са източник на достатъчно количество витамин B-12 и предоставят на организма важните омега-3 мастни киселини. Те съдържат по-малко калории и по-малко мазнини, отколкото подобни количества от другите източници на протеин. Една порция от 170 грама съдържа 292 калории и 8 г мазнини. За сравнение, същия размер пилешка пържола съдържа 402 калории и 24 грама мазнини.
Съставки:
1,5 кг. миди с черупките
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 моркова
2 домата
1 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер
куркума
2 бр. дафинов лист
пресен девесил
1 лимон
1 връзка копър
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме черупките на мидите с нож от полепналите по тях песъчинки. Внимателно издърпваме водораслите, които стърчат. Много е важно мидите да са затворени, ако има такива които са отворени или счупени, най-добре ги изхвърлете. Това означава, че мидата е мъртва и не е годна за ядене.
Нарязваме лука, чесъна и морковите на дребно и задушаваме в сгорещената мазнина до омекването им. Добавяме измития ориз и леко го запържваме за 2-3 мин., след което наливаме 1,5 ч.ч. гореща вода. При варенето мидите също ще отделят вода, за това количеството вода, което добавяме към ориза е по-малко. След като оризът набъбне леко, добавяме мидите. След като започнат да се разтварят ги разбъркваме, за да може оризът да попадне в черупката. Добавяме виното и останалите подправки. Периодично разбъркваме, но не много често, защото има опасност да откъснем мидата от черупката.
Малко преди ястието да е готово нарязваме доматите на малки кубчета и ги добавяме към мидите и ориза. Разбъркваме и варим още максимум 5 минути. Времето за варене на мидите е около 10-15 мин., така че внимавайте да не ги преварите, защото ще станат като гума.
Махаме тенджерата от котлона и добавяме нарязаните на ситно лимон и копър.
Сервираме в дълбока чиния, аранжирани с резен лимон и чаша студено бяло вино.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар