Крем карамел
Крем карамел (на френски: crème caramel), също флан или карамелен пудинг, е десерт от яйчен крем със слой от мек карамел.Разпространен е из цял свят и се приготвя в повечето европейски ресторанти.
Съставки:
1 литър прясно мляко (за предпочитане домашно)
100 гр. захар за карамела
7 яйца
3 ванилии
Начин на приготвяне: Половината от млякото - 500 мл слагаме в тенджера заедно с 250 гр. захар да се загреят до разтапяне на захарта. Яйцата разбийте с тел до еднородност. Смесваме ги с останалото прясно мляко и добавяме ванилиите.
Сгорещеното и подсладено мляко наливаме на тънка струя при непрекъснато бъркане към яйцата и млякото.
В подходящ съд слагаме захарта за карамела и добавяме 1 супена лъжица вода. Слагаме на котлона и загряваме докато стане златист цвят.
Приготвяме си купички или чашки за крем карамела. На дъното на всяко съдче наливаме по малко от карамела, след което добавяме яйчено-млечната смес, която прецеждаме. След като сме разпределили сместа във всички чашки или купички, ги поставяме в по-дълбока тава.
Слагаме ги в студена фурна на средна скара и наливаме студена вода в тавата, около 2 см под ръба на тавата. Печем на водна баня на 170 градуса за 1 час и петнадесет минути. Ако водата започне да образува мехурчета доливаме малко студена вода.
Оставяме крем караме да изстине във фурната, както е в тавата с вода. При сервиране обръщаме в чинийки. Аз съм настъргала отгоре кора от лимон и портокал.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар