Поширани круши с шоколад

Ако искате да впечатлите гостите или половинката си с нещо лесно, но ефектно, това е идеалният десерт за вас!

Идеята взех от https://www.cookwithasmile.com/ . 

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/
Съставки:

6 твърди круши
1 литър вода
500 г. захар
125 г. черен шоколад
80 мл. млечна сметана
2 ванилии
мента и лешници за украса

Начин на приготвяне:

Приготвяме сироп от водата и захарта, като ги смесваме и слагаме на котлона да заврат. След като захарта се разтопи добавяме ванилията и слагаме котлона на ниска степен. Течността трябва да къкри съвсем леко.

Обелваме крушите, като запазваме дръжките. Отрязваме дъното така, че крушата да застане изправена и ги сваряваме в сиропа за 20-30 минути, похлупени с капак. Времето на варене зависи от сорта и големината на крушите. Проверяваме с нож или вилица дали са сварени. Изваждаме ги  и ги оставяме да се отцедят, а след като изстинат, прибираме в хладилник, за да се изстудят.
През това време разтопяваме шоколада на водна баня, добавяме сметаната и разбъркваме до гладка еднородна смес. С готова глазура заливаме крушите и украсяваме с начукани лешници и листа мента.

Коментари

Популярни публикации