Сладкиш "Дамски Каприз"

"Дамски каприз" е класика сред сладкишите, известен от повече от 100 години. Рецептата за него може би се крие в тетрадката на всяка домакиня.

Съставки:
5 яйца
280 гр. брашно
125 гр. краве масло
200 гр. захар
200 гр. кисело мляко
2 ванилии
2 ч.л. бакпулвер
100 гр. пудра захар
щипка сол
сладко (аз съм използвала от сини сливи)

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне:
Разделяме белтъците от жълтъците. Маслото, което трябва да е на стайна температура разбиваме със захарта. Към тях постепенно добавяме жълтъците, като те трябва да се усвоят от маслото. Разбиването става с миксер.
В купа пресяваме брашното с бакпулвера и ванилията и добавяме 3-4 лъжици към маслената смес, като разбъркваме на ръка с дървена лъжица. Добавяме 2 с.л. кисело мляко и отново разбъркваме. Редуваме брашно и кисело мляко. докато свършват.
Тестото изсипваме с тавичка застлана с хартия за печене. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 мин. Проверяваме с клечка дали блатът е готов. Изпеченият блат намазваме със сладкото, докато е топъл.
След като сме намазали блата, разбиваме белтъците с щипка сол, докато леко се разпенят и постепенно добавяме пресятата пудра захар. Разбиваме докато белтъците станат на сняг. При обръщане на купата да не се изливат.
Разпределяме белтъците по цялата повърхност на сладкиша с лъжица. С горелка обгаряме повърхността на разбитите белтъци. Ако не разполагате с горелка може да върнете във фурната до запичане на белтъците.
Да ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации