Али паша пилаф
Това е пилаф с малки кюфтенца и доматен сос
Рецептата видях от канала на Canan Ozalp
- за кюфтетата:
400 гр. кайма (аз използвах свинска)
1 с.л. и 1/2 кисело мляко
1 яйце
черен пипер
червен пипер люспи
сол
1 с.л. олио
1 глава настърган лук
галета около 1/2 кафена чаша
брашно за овалване
- за пилафа:
1 с.л. олио
2 с.л. масло
2 с.л. фиде
2 водни чаши ориз
3 водни чаши вода
1 морков
сол
черен пипер
- за доматения сос:
1 с.л. масло
1 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 скилидка чесън
1 бурканче консервирани домати, може да използвате пресни
сол
захар
Начин на приготвяне: Започваме с каймата, като прибавяме всички съставки към нея и омесваме добре. Покриваме със стреч фолио и оставяме за 10 мин. в хладилник, за да си почине. След като е готова продължаваме с оформянето на топчетата. Намокряме си ръцете и оформяме топчета с размер на орех. Поставяме ги в тава, в която предварително се сложили брашно. След като направим цялата кайма на топчета леко разтърсваме тавата, за да може брашното да полепне по всички топчета. Пържим топчетата в 2-3 с.л. сгорещено олио.
Продължаваме с пилафа. В тиган загряваме олиото с маслото и добавяме фидето. Пържим до златисто и внимаваме да не загори, защото фидето изгаря много бързо. Добавяме измития ориз и запържваме с фидето, докато оризът започне да се слепва. Овкусяваме със сол. Добавяме горещата вода и черния пипер. След като водата заври, слагаме капака, намаляваме котлона на най-ниската степен и оставяме до пълното абсорбиране на водата. Не отваряме и не бъркаме ориза! След като е готов го сваляме от котлона, покриваме тенджерата с лист кухненска ролка, затваряме с капака и оставяме да си почине. Запържваме един настърган морков, който после ще прибавим към пилафа.
През това време подготвяме доматения сос. Сгорещяваме на тигана маслото и олиото и добавяме към тях доматеното пюре и нарязаната на ситно скилидка чесън. Запържваме за кратко. Прибавяме доматите, щипка захар, малко топла вода, сол и варим до сгъстяване.
След като всичко е готово пристъпваме към сглобяване на ястието.
В пилафа добавяме настъргания морков и разбъркваме внимателно. Изсипваме пилафа във форма за кекс. След като сме напълнили формата, притискаме добре отгоре и заравняваме. Обръщаме формата в чиния. Кюфтета слагаме в средата с доматения сос. Ако ни останат кюфтета може да сложил и отстрани.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар