Торта "Прага"
Съставки:
- за блата:
6 яйца
150 гр. захар
115 гр. брашно
40 гр. масло
25 гр. какао
- за крема:
1 жълтък
20 мл. вода
120 гр. кондензирано мляко
200 гр. масло
10 гр. какао
1 ч.л. ванилена захар
сладко от кайсии (аз не намерим от кайсии и използвах от праскови)
- за сиропа:
100 мл. вода
70 гр. захар
- за глазурата:
70 гр. черен шоколад
50 гр. масло
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците. Жълтъците разбиваме със 75 гр. захар до пухкав бял крем. Продължаваме с разбиването на белтъците, като постепенно добавяме захарта. Разбиваме до твърди връхчета. Добавяме жълтъците към белтъците и разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Смесваме брашното с какаото и пресяваме през сито и постепенно ги добавяме към яйчената смес. Разтопяваме маслото, оставяме го да се охлади и също добавяме към сместа за блата, като изсипваме постепенно по края и разбъркваме.
За печенето използваме форма с падащо дъно с диаметър 21 см., която застиламе с хартия за печене. Печем 30 мин. в предварително загряна фурна. Проверяваме с клечка дали е готова. Ако по клечката няма нищо полепнало, значи блатът ни е готов. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата. Ако има възможност оставете блата да почине 8 часа, покрит с кърпа.
Продължаваме с крема. Разбиваме жълтъка с водата и постепенно добавяме кондензираното мляко. Слагаме на котлона и варим до сгъстяване. Отпуснатото масло разбиваме с ванилената захар до получаване на гладък крем. Към маслото на части добавяме кондензираното мляко с жълтъка и разбиваме с миксер. Добавяме какаото и отново разбиваме. Кремът ни е готов.
За сиропа завираме водата, добавяме захарта и разбъркваме.
Следва сглобяването на тортата. Полученият блат разрязваме на три с помощта на нож или конец. В чиния за торта поставяме първия блат, напояваме със сиропа и намазваме с половината крем, същото правим и с втория блат, като слагаме останалият крем. Поставяме третия блат, напояваме със сироп и намазваме със сладкото от кайсии. Прибираме с хладилник за 20 минути.
През това време приготвяме глазурата, като разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Заливаме с глазурата вече охладената торта и прибираме в хладилник най-добре за една нощ.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар