Трицветен кекс
Рецептата днес е за един кекс, с който със сигурност ще оберете всички овации. Опитайте!
- за жълтата и кафявата смес
3 жълтъка + 1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
2 с.л. какао
кората на 1 лимон
1/4 ч.к. куркума
- за бялата смес
3 белтъка
1 к.ч. захар
1 к.ч. олио
1 к.ч. кисело мляко
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/
Начин на приготвяне: Започваме с жълтата и кафявата смес, като разбъркваме продуктите за тях заедно. Трите жълтъка и яйцето разбиваме с миксер заедно със захарта до побеляване и разтваряне на захарта. Добавяме олиото и продължаваме разбиването до усвояването му от сместа. Следва киселото мляко, отново разбъркваме. Накрая постепенно добавяме пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркваме до гладка консистенция. Получената смес разделяме на 2 равни части. В едната добавяме пресятото какао и разбъркваме, а в другата настъргваме кората на лимона и добавяме куркумата. Куркумата не предава никакъв вкус, понеже е в малки количества. Използваме я единствено за цвят.
Продължаваме с бялата смес, която правим в отделна купа. Разбиваме белтъците, като постепенно добавяме към тях захарта. Трябва да ги разбием на сняг, до твърди връхчета или когато обърнем купата, те да не падат. Добавяме олиото и внимателно разбъркваме до усвояването му. Тук разбъркването вече е с дървена лъжица. Продължаваме с киселото мляко, като всички продукти при белтъците прибавяме постепенно. Пресяваме брашното с бакпулвера и ванилията и добавяме към сместа.
След като и трите смеси са ни готови, намазваме кексовата форма с олио и изсипваме първо жълтата смес, поръсваме обилно навсякъде с какао, което е добре да посипваме през сито. Продължаваме с бялата смес и отново поръсваме обилно с какао. Накрая слагаме кафявата смес. Много внимаваме при слагането, смесите ни да се слеят!
Печем с предварително загрята фурна на 170 градуса за около 45-50 мин. Проверяваме с клечка дали е готово. Ако клечката е суха и няма нищо полепнало по нея, кекса ни е готов.
Да ви е сладко!
��������
ОтговорИзтриване