Понички с шоколад (печени)

Ето рецепта за малко по-здравословни понички, които не са пържени, а изпечени във фурната. Толкова са меки, пухкави и страшно вкусни. Може да ги направите с пълнеж по ваш избор. Моите са с шоколад. Опитайте и вие!

Съставки:
500 гр. брашно
14 гр. суха мая
2 яйца
200 мл. прясно мляко
1 ванилова захар
60 гр. захар
1/2 чаена лъжичка сол
80 гр. разтопено и охладено краве масло + 50 гр. за намазване

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне: Към хладкото прясно мляко добавяме захарта и ваниловата захар и разбъркваме до разтваряне на захарта. Към подсладеното мляко добавяме яйцата, солта и стопеното краве масло и разбъркваме. Пресяваме брашното, правим кладенче и изсипваме там маята и млякото с яйцата.
Замесваме меко нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втасва в намаслен съд, който покриваме със стреч фолио. Тестото трябва да увеличи три пъти обема си.
Втасалото тесто не се премесва. Както е втасало го слагаме на плота, който сме поръсили с много малко брашно. Разточваме тестото с дебелина около 1.5-2 см. и изрязваме с ринг или чаша. Изрязаните кръгове слагаме на разстояние един от друг в тава, на чието дъно сме сложили хартия за печене.
Тесто, което остава от изрязването леко премесваме, за да го съберете на топка и отново да разточваме. Оставяме поничките да втасат повторно докато удвоят размера си. 
Понички печем на 180 градуса за около 12-13 минути на средна скара без вентилатор. Веднага щом ги извадим от фурната ги намазваме с разтопено краве масло. Оставяме ги да се охладят за 10 минути след което с помощта на пош и накрайник ги пълним с шоколад, като пробиваме отстрани дупка. Готовите понички овалваме в пудра захар.
Да ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации