Лазаня

Съставки:

-за лазанята
500 гр. свинска кайма
5 кори за лазаня
кашкавал
1/2 бурканче доматено пюре
1/4 ч.ч бяло вино
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
5 с.л. олио или зехтин
босилек
риган
щипка захар
сол на вкус

-за соса Бешамел
500 мл. прясно мляко
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
сол
черен пипер
индийско орехче

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна ситно и ги запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме моркова нарязан на кубчета, посоляваме и задушаваме под капак. Ако е необходимо добавяме малко вода. Когато зеленчуците омекнат добавяме бялото вино и варим докато половината от виното се изпари. Добавяме доматеното пюре и подправяме ястието с босилека, ригана и захарта. Когато се сгъсти, слагаме каймата и я запържваме, докато стане на гранули. 
За соса Бешамел запържваме маслото и брашното, при непрекъснато бъркане на слаб огън и прибавяме по малко прясното мляко. Бъркаме интензивно да не се получат бучки. След като се сгъсти добавяме останалото мляко.
Корите за лазаня поставяме в завряла вода и зехтин за около 3-4 мин. да омекнат. Внимаваме да не се слепят. След като омекнат изсипваме водата и започваме да редим лазанята.
На дъното на тавата слагаме сос бешамел след това кора, каймата с доматен сос, бешамел и тук там настърган кашкавал и така до последната кора, като завършваме с бешамел. 
Печем 15 мин. на 220 градуса, след което изваждаме поръсваме с кашкавал и връщаме във фурната за още 15 мин.
Наливаме си чаша вино и сме готови!

Коментари

Популярни публикации