Телешко с ароматен сос
Съставки:
600 гр. телешко месо
50 гр. масло
2 глави лук
4 моркова
2 резена целина
2 домата
3-4 стръка магданоз
2 с.л. мед
черен пипер
червен пипер
2 зърна бахар
1 дафинов лист
риган
сол
- за соса
сушени манатарки
2-3 с.л. сладко-лют сос
1-2 с.л. доматено пюре
1 с.л. соев сос
Начин на приготвяне:
Измиваме и почистваме телешкото от ципите и жилите. В тиган сгорещяваме маслото и запържваме леко месото от всички страни . Изсипвате запърженото месо на дъното на йенска тава, овкусяваме с подправките и върху него слагаме нарязаните на едро зеленчуци. Поливаме с виното, добавяме меда и захлупваме с капака на съда.
Печем се на 180 градуса около 2 ч до
готовност. Изваждате месото и накъсваме на парчета. От зеленчуците и водата която се е отделила при готвенето, приготвяме сос, като ги пасираме. Предварително махаме бахара и дафиновия лист.
Към пасираните зеленчуци добавяме сушените манатарки, сладко-лютия сос, доматеното пюре и соевия сос. След като соса се сгъсти връщаме в него месото , разбъркваме и оставяме да поседи поне 15 мин., за да дръпне аромата му.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар