Лимонов чийзкейк

Приготвих този чийзкейк по случай Гергьовден. Нека всички носещи това име да са живи и здрави! Ние вкъщи нямаме Георги, но това не пречи да се подсладим.

Съставки:
- за блата
330 гр. бисквити с масло
100 гр. краве масло

- за крема
400 гр. крема сирене (в линк по-долу ще ви покажа как да си направите домашно)
1 кутийка кондензирано мляко (397 гр.)
100 мл. течна сладкарска сметана
кората на един лимон
1 лимонова есенция
1 пакетче желатин (10 гр)

- за лимоновия слой
400 мл. вода
100 гр. захар
сока на 2 лимона
кората на един лимон
6 гр. желатин
жълта сладкарска боя

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/


Начин на приготвяне: 
Започваме със основата, като cмиламе биcĸвититe нa фини тpoxи. Paзтапяме мacлoтo и  го оставяме лeĸo ce oxлaди. Смeвамего със смлените бисквити. Прехвърляме във форма с падащо дъно с диаметър 26 и оставяме в хладилник, докато приготвяме крема. 

За крема накисваме желатина е малка купичка и го оставяме да набъбне. Затопляме на котлона кондензираното мляко и веднага щом го свалим добаваме желатина. Разбъркваме добре до разтапянето на желатина. Oставяме го на стайна температура, за да се охлади. В купа разбиваме за кратко на ниска степен крема сиренето. Постепенно прибавяме кондензираното мляко и разбъркваме до хомогенна смес. След това добавяме кората от лимона и есенцията. С миксер разбиваме сметаната и внимателно я добавяме към крема. Получения крем изсипваме върху бисквитеният блат и заглаждаме. Прибираме в хладилник, докато стегне.
Продължаваме с лимоновия слой. Разтваряме желатина с вода и оставяме на набъбне. Преаз това време в малка тенджерка сипваме водата, захарта, лимоновия сок и кората и поставяме на котлон. Оставяме ги да поврат 3-4 мин. Веднага след като ги свалим от котлона прецеждаме и добавяме желатина. Paзбъpĸваме добре. Прибавяме жълтата боя и отново разбъркваме. Като не използваме всичката, а само колкото сместа да придобие приятен жълт цвят. Оставяме на стайна температура да се охлади, след което прибираме в хладилник за около час, докато леко започне да се желира. Изсипваме лимоновия слой върху крема и разпределяме равномерно. Връщаме отново в хладилник, докато стегне лимоновия слой.

Може да декорирате по ваш вкус!
Да ви е сладко! 




Ето и рецептата за ДОМАШНО КРЕМ СИРЕНЕ ФИЛАДЕЛФИЯ - https://vkusnoilesnostanya.blogspot.com/2020/05/kremsirenefiladelfiq.html

Коментари

Популярни публикации