Хачапури по аджарски
Хачапури е грузинско национално тестено ястие, напомнящо пита със сирене. Приготвя се затворено или полуотворено.Наименованието произлиза от грузинските думи ხაჭო (хачо – извара) и პური (пури – хляб). В различните краища на Грузия хачапури се приготвя по различен начин, както и външният вид на някои места е различен. Днес ще ви покажа рецепта за хачапури по аджарски.
- за тестото
1/2 л. прясно мляко
4 с.л. кисело мляко
250 гр. краве масло
около 700 гр. брашно
1 пакетче суха мая
2 бакпулвера
6 ч.л. захар
2 ч.л. сол
- за плънката
300 гр. сирене
300 гр. кашкавал
- за намазване
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
- допълнително 6 яйца
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в затопленото мляко, добавяме захарта и 5-6 с.л. брашно. Оставяме да шупне. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта и правим кладенче. В него наливаме млякото с маята. Омесваме тесто и добавяме киселото и мляко и нарязаното на малки кубчета масло. Продължаваме да месим, ако е необходимо добавяме още брашно. Трябва да получим много меко и въздушно тесто. Готовото тесто покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилник за минимум 2 часа.
Готовото тесто разделяме на 6 топчета и разточваме във формата на овал. По дългите страни на овала сипваме по 1 с.л. от настърганите сирене и кашкавал и завиваме с тестото навътре. От тестото оформяме лодка, като усукваме краищата и ги оставяме малко по-дълги, а ръбчетата с плънка повдигаме. Във вътрешността на лодката сипваме още от плънката и намазваме с жълтъка и прясното мляко. Поставяме в тава върху хартия за печене и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 мин. Изваждаме, чукваме едно яйце по средата и отново връщаме във фурната за 5-6 мин, за да стегне белтъка, а жълтъка да остане рохкав.
Когато ядем, отчупваме крайчето на лодката и с него разбъркваме рохкото яйце и плънката.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар