Чабата с дърпано свинско
1 кг. свински врат (цяло парче)
250-300 мл. тъмна бира
сол
черен пипер
лют червен пипер люспи
дижонска горчица
сос Уорчестър
кафява захар
олио
- за гарниране
чабата хляб
кисели краставички
пушена скаморца (може да използвате и кашкавал)
задушен лук
Начин на приготвяне:
Започваме с месото, като го измиваме и подсушаваме много хубаво с кухненска хартия. В дълбок тиган загряваме 1-2 с.л. олио и запържваме месото от всички страни до получаването на хубава коричка. Готовото месо слагаме на дъска и обтриваме хубаво със сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус. Следващата стъпка е една-две супени лъжици сос уорчестър, който също разнасяме по цялата повърхност на месото. Накрая намазваме месото с дижонска горчица, която сме смесили с 1-2 с.л. кафява захар.
Овкусеното месо прехвърляме в тавичка. В мазнината, в която сме го пържили, слагаме малко топла вода и прехвърляме течността при месото. Добавяме и тъмната бира. Покриваме тавичката с алуминиево фолио и пъхаме във фурната. Първоначално печем на максимум температура, докато течността заври, а след това намаляваме на 150 градуса и печем 3 часа. Течността в тавичката трябва да се е изпарила и да е станала на по-гъст сос, а месото да се разпада при натиска с вилица.
След като месото ни е готово го раздърпваме с помощта на 2 вилици. Разполовяваме чабатите и ги намазваме със соса от печенето.Върху едната половина слагаме дърпаното свинско, лука, който предварително сме задушили и нарязаната на тънко скаморца. Запичаме за кратко във фурна, за да се разтопи скаморцата. След като е готово нареждаме отгоре нарязаните кисели краставички и затваряме с другата чабата.
Коментари
Публикуване на коментар