Домашно маскарпоне

Да си направиш маскарпоне в домашни условия не е никак трудно. Необходими са ни само 2 съставки и търпение. Опитайте!

Съставки:
1 литър течна сметана с 35% масленост
сокът от 1 лимон

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук: https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне: 
Загряваме сметаната на среден огън за около 10 мин. Важно е да не допускаме да заври. Сваляме от котлона и веднага добавяме лимоновия сок и разбъркваме. Оставяме да се охлади на стайна температура. Охладената сметана прибираме в хладилник за 12 часа. През това време сметаната ще се сгъсти, но не много.
Подготвяме си купа върху която слагаме гевгир, а в него тензух. Изсипваме сметаната, завиваме с краищата на тензуха, отгоре слагаме чинийка и буркан пълен с вода за тежест. Прибираме в хладилник за още 12 часа. През това време от сместа ще се отдели излишната течност и ще се образува маскарпоне.
Готовото маскарпоне слагаме в кутия. Може да се използва веднага или да се съхранява в хладилник до 1 седмица.

Коментари

Популярни публикации