Питка "Кръфин"

Съставки:
2 яйца 
250 мл. прясно мляко
50 мл. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
7 гр. суха мая
550 гр. брашно
40-50 гр. краве масло

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук:https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне:
Затопляме прясното мляко леко заедно със солта. Пресяваме брашното. Правим кладенче и в него прибавяме захарта, маята, яйцата без единият жълтък, олиото и топлото мляко.
Замесваме меко тесто. 
Поставяме тестото в намаслена купа, покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса. 
Втасалото тесто премесваме леко и разточваме на правоъгълник с приблизителни размери 50/40 сантиметра. Намазваме с омекналото масло. 
Правоъгълникът навиваме на руло. Разрязваме през средата по дължина. Всяка половинка навиваме на охлюв, като среза оставяме отвън. Получаваме 2 кръга. Поставяме ги един върху друг във форма с размери - диаметър 20 см и височина 10 см, като формата от вътрешната страна облепяме с хартия за печене. 
Оставяме питката да втаса още веднъж. Намазваме с отделения жълтък, които сме разредили с няколко капки олио и прясно мляко. Аз съм поръсила със семена, ако желаете може и вие да го направите. Печем питката в предварително загрята фурна на 160 градуса около 50-55 минути. След 30-тата минута на печенето може да покрием питката с алуминиево фолио. Понеже питката се получава доста висока, трябва да следим печенето, може да отнеме повече време, зависи и от формата, в която печем
След като питката е опечена, отгоре се намазва с помощта на четка с краве масло.

Приятен апетит!

Коментари

Популярни публикации