Боб на фурна с печени чушки
Съставки:
2 глави лук
1 морков
1 буркан печени чушки
1 ч.л. сол
джоджен
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
олио
Начин на приготвяне:
Измиваме боба и го и накисваме за една нощ в студена вода. На следващия ден го изплакваме със студена вода, слагаме го в тенджера и го заливаме с 1.2 л. вода.
Слагаме тенджерата на котлона и щом заври водата намаляваме температурата на минимум. Варим на тих огън до готовност. Докато бобът се готви нарязваме на ситно лука и моркова. Добавяме ги към боба когато е омекнал и продължаваме да варим на тих огън докато се сготвят.
В друга тенджера наливаме 100 мл. олио. Нарязваме на едро печените чушки .Загряваме мазнината, като към нея добавяме солта.
Запържваме чушките до златисто. Към чушките добавяме брашното, което запържваме за 1-2 мин.
Отместваме от огъня, добавяме червения пипер и разбъркваме. Към тази запръжка постепенно добавяме горещият сготвен боб. Бъркаме непрекъснато и връщаме на котлона да заври. Подправяме с джоджен.
Боба разпределяме в гювечета и запичаме в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. След като го извадим , оставяме да се охлади за 15 мин. и поднасяме.
Приятен апетит!
Коментари
Публикуване на коментар