Торта "Бял Гараш"

Съставки:
-за блата:
8 белтъка (на стайна температура)
200 гр. орехи
160 гр. пудра захар
2 с.л. брашно
1 ванилия
1 щипка сол
- за крема
400 гр. бял шоколад
80 гр. краве масло
200 мл. животинска сметана
1 есенция ром

-за гарниране
100 гр. бял шоколад
1 ч. л. олио
кокосови стърготини
зелена боя за сладкиши

За още рецепти харесайте страницата ми във фейсбук:https://www.facebook.com/vkusnoilesnostanya/

Начин на приготвяне: Смиламе орехите на много фино, след което добавяме към тях  пресятото брашно и ванилията и разбъркваме. Белтъците разбиваме на сняг с щипка сол, като към тях, на няколко пъти сипваме и захарта. Добавяме ореховата смес към белтъците и разбъркваме внимателно. С хартия за печене покриваме форма с падащо дъно и намазваме с олио. Сипваме се 1/4 от тестото за блата, заравняваме и печем около 10 минути в загрята на 190 градуса фурна. Така изпичаме и останалите три блата. След като извадим блата от фурната отстраняваме хартията и оставяме да се охлади. В купа начупваме шоколада. Загряваме сметана на котлона до кипване, добавяме есенцията ром и разбъркваме. Веднага след като свалим от котлона заливаме шоколада и разбъркваме, докато шоколада се разтопи. Накрая прибавяме нарязаното масло и оставяме да се охлади и сгъсти. Започваме да сглобяваме тортата като редуваме блат, крем и така до края, като завършваме с крем. Оставяме тортата в хладилник за около 4 часа да стегне. Приготвяме глазурата, като разтопяваме белия шоколад на водна баня или в микровълнова и добавяме към него олиото. Заливаме тортата с глазурата и кокосовите стърготини, които предварително сме боядисали с боята. Аз не успях да намеря зелена боя, за това смесих синя и жълта. Прибавих съвсем малко вода, залях стърготините, разбърках и се получиха супер. Може да използвате и начупен шамфъстък за декорация, но кокосовите стърготини са по-бюджетният вариант.
Да ви е сладко!

Коментари

Популярни публикации